OTETUL
1. Distruge buruienile din grădină
Aplicat cu atenţie pentru a nu distruge culturile folositoare, oţetul poate fi folosit pentru “arderea” buruienilor nedorite din grădine, acidul acestuia fiind deosebit de eficient pentru această sarcină.
2. Îndepărtează mătreaţa
Aplicat după spălare, în combinaţie de o cană de oţet la două căni de apă caldă, oţetul îndepărtează până la sută la sută (vorba reclamei) mătreaţa. Atenţie la scapul sensibil deoarece poate provoca arsuri.
3. Curăţă lentilele ochelarilor
Pentru a îndepărat urmele grase de pe lentilele ochelarilor, puneţi câte o picătură pe fiecare lentilă şi ştergeţi-le cu o cârpă curată.
4. Îndepărtează petele de deodorant
Una dintre cele mai frecvente probleme în folosirea deodorantelor solide (roll-on) constă în apariţia pe haine, în special cele de culoare închisă, a petelor “de deodorant”. Din fericire aceste pete se pot îndepărta prin spălarea manuală cu apă, detergent şi oţet.
5. Îndepărtează negii
Se amestecă otet din mere cu glicerină pentru a obtine o lotiune ce aplicată zilnic pe negi duce la disparitia acestora.
6. Hidratează pielea.
Otetul ajută la hidratarea pielii; adăugati 2 linguri de otet în apa din cadă si veti vedea diferenta.
7. Reduce durerile din gat
Gargara cu otet reduce semnificativ durerile de gât. Se pun două lingurite de otet într-un pahar cu apă si se face gargară 1 minut, apoi se înghite apa. Dacă durerea persistă, se repetă gargara de mai multe ori.
8. Tratează arsurile solare.
Dacă rămâneti fără cremă de protectie solară,puteti folosi otetul ca solutie alternativă pentru tratarea arsurilor pielii. Aplicati otet pe zonele pielii afectate de arsuri solari si frecati usor. Roseata se va diminua, la fel si senzatia de mâncărime. Evident, cremele sunt mult mai eficiente; folositi otetul doar în caz de urgentă.
9. Curătă masina
Otetul nu este atât de gros ca lotiunea de lustruire pentru masini, dar aciditatea si consistenta sa curătă foarte eficient praful si murdăria întărită. Aplicati otet din abundentă pe o lavetă si frecati bine. Masina va arată mai frumoasă si lucioasă ca niciodată.
10. Reduce sughitul.
Unii oameni scapă de sughit cu un simplu pahar cu apă în timp ce altii trebuie speriati bine. O altă solutie este otetul. Înghititi o lingură de otet si adio sughit.
11. Împrospătează legumele.
Dacă aveti legume cu părti mai ofilite si trecute, dar pierdeti foarte mult prin tăiere, pregătiti o solutie din apă si otet si spălati legumele bine.
12. Îndepărtează petele de transpiratie.
Nu e de glumit cu petele de transpiratie. Sunt inestetice si foarte neplăcute, mai ales pe hainele favorite. Cu o solutie ce contine o parte de otet la 3 părti de apă, petele se curătă foarte bine.
13. Alungă furnicile
Furnicilor nu le place otetul deloc. De aceea, dacă puneti picături de otet bine plasate pe pragul usilor sau pe coridoarele de acces în casă, cu sigurantă furnicile vă vor ocoli.
14. Pregăteste solul.
Există unele plante ce preferă solul acid care le ajută să aibă flori mai frumoase. Turnati câteva picături în ghiveciul respectiv. Atentie: studiati cu atentie ce sol preferă planta înainte de a turna otetul.
15. Curătă unghiile
Pentru fumători, otetul poate fi folosit la îndepărtarea petelor de tutun de pe unghii. Aplicati câteva picături de otet pe unghii si frecati bine cu o bucată de vată sau tifon. Petele vor deveni din ce în ce mai estompate.
16. Curătă proteza.
Cu totii ne dorim o dantură frumoasă, curată si fără bacterii nocive, nu-i asa? Acidul din otet ucide multe din bacterii prin simpla atingere. Tineti proteza în apă cu otet cât nu o folositi
17. Curătă ustensilele
De asemenea, dorim ca ustensilele din bucătărie să fie curate. Curătate cu otet, vor fi curate si dezinfectate. Turnati câteva picături de otet pe furculite, linguri, alte ustensile înainte de a le spăla.
18. Îndepărtează mirosurile din borcanele folosite.
Dacă refolositi borcanele, fie pentru că sunt încăpătoare, fie pentru că vă place modelul, puteti scăpa de mirosurile date de ce a fost înainte în ele dacă frecati bine borcanul cu otet. Lasati otetul să actioneze putin, apoi spălati cu detergent de vase si clătiti cu apă din abundentă.
19. Curătă mobila.
Mobila veche, în special cea de metal, îsi poate recăpăta frumusetea si luciul de odinioară curatată cu o solutie ce contine otet si ulei de măsline.
20. Îndepărtează petele de pe covoare.
Otetul e aspirina celor care nu reusesc să scoată petele din covoare, în special din cele deosebite. Turnati otet pe pată si frecati cu o cârpă curată până dispar.
21. Îndepărtează grăsimea
Când trebuie să spălati o tigaie în care grăsimea s-a învechit si doriti să economisiti din timp, turnati otet peste grăsime si frecati un pic. Grăsimea se va lua mai usor de pe tigaie.
22. Dă luciu pielii
Dacă doriti să redati strălucirea articolelor din piele, curătati-le cu o solutie din otet si ulei de in.
23. Improspătează aerul.
Fie că e vorba de frigiderul care absoarbe mirosurile din alimente, fie că e vorba de camerele din casă ce au un miros stătut, puteti folosi otetul ca “deodorant” de cameră. Dacă adăugati în otet ierburi aromate, obtineti un aer proaspăt, fără mirosuri neplăcute. Pentru frigider, turnati câteva linguri de otet în apa cu care spălati cu apa de clatire frigiderul pentru a înlătura mirosurile,cand spalati carnea de pui, sau de porc in ultima apa de clatire ,adauga-ti 2-3 linguri de otet in apa de clatire finala ,alunga mirosurile
24. Ajută la curătarea pestilor de solzi
Dacă doriti ca solzii să se ia mai usor când curâtati pestele, frecati pestele cu otet cu câteva minute înaite. Otetul va actiona ca un lubrifiant, iar solzii se vor desprinde mai usor.
Paduchele testos:
Trebuie curăţate mecanic zonele afectate, fie prin ştergere, fie prin cojire; la plantele de cameră se recomandă folosirea unei periuţe de dinţi sau a scobitorilor. Apoi plantele trebuie spălate temeinic. Părţile afectate ale plantelor pot fi udate cu o soluţie cu amidon, care usucă. In decursul procesului de uscare păduchii ţestoşi cad şi se întăresc odată cu soluţia.
25. Pt un trandafir japonez care era plin de paduchi...intrunvas de 200ml am pus o pic de detergent de vase si10 ml ulei de masline ...am agitat..s-a format o emulsie cu care am stropit pe toate frunzele..a doua zi l-am spalat cu dusul si rezolvat !
(
www.facebook.com/maria.obeada)
Sapunul de rufe este un bun insecticid:
Cum se prepara:
- se foloseste sapun pur (de casa) sau sapun ieftin, de preferinta neparfumat.
- se razuiesc 2 linguri de fulgi
- se mesteca 1 litru de apa si se agita bone pama la dizolvare
- lichidul se pulverizeaza, diresct pe plantele atacate de afide sau alte insecticide
- reteta este foarte eficienta in special in xazul insectelor cu corp moale
Atentie:
-nu folosiiti detergent in loc de sapun
-nu depasiti concentratia pentru a nu produce daune plantelor
- clatiti bine pulverizatarul daca a continut produse de curatat
pentru paduchi lanosi:
26.Eu am incercat cu ceai de tabac,200ml apa si tabacul de la 2,3 tigari pus sa fiarba si pe urma strecurat si am dat pe plate,au murit toti
(
www.facebook.com/dana.pipa)
27. Va scriu o reteta care am folosito eu pentru paduchi si afide care a avut rezultat foarte bun Sapun verde 30g+5 picaturi de spirt medicinal la 1 litru apa faceti compozitia de cu seara ca sa se topeasca sapunul si stropiti numai dimineata de 2-3 ori pe saptamina ozi da o zi nu de pinde cat de afectata e planta va doresc rezultate bune.
(
www.facebook.com/paula.egorovpanait)
Din multitudinea de leacuri naturale care le avem la dispozitie vom folosi:
-solutia de sapun de potasiu (3%) si spirt (3%) cu care stropin plantele afectate in special pe spatele frunzelor
- infuzia de vetricea (Tanacetum vulgare) la care se adauga 3% bentonita
- o infuzie concentrata de craite
- extractul de urzica, obtinut dintr-un kilogram de urzici tocate lasate sa macereze timp de 12 zile in 1o litri de apa.
- extractul de feriga de camp (Pteridium aquilinum) obtinut dintr-un kilogram de frunze proaspete la 10 litri de apa. Solutia se poate folosi si pentru udat solul, indeparteaza melcii fara cochilie.
- tratamente preparate din crizantema salbatica (Tanacetum cinerariaefolium).
- plantele afectate pot fi stropite cu ulei de soia sau de rapiță
-rezultate bune s-au obtinut stropind plantele afectate cu soluţie de tutun.
- peste cojile a 5-6 portocale sau lămâi se toarnă 500ml apă clocotită. Se lasă să se răcească, se scurge şi se stropesc plantele atacate.
-ceaiul de calomfir (Tanacetum balsamita) da rezultate
Un insecticid bio, care da rezultate in combaterea musculitei albe, descris de Brandusa Neagu
Maceratul contine :
Frunze si copili de rosii: contin cantitati mari de alcaloizi si glico-alcaloizi care au efecte antifungice si insecticide.
Busuioc : contine ulei eteric, substante tanante, saponozide triterpenice, tanin si ulei volatil cu continut ridicat de estragol, cineol, linalol.
Cimbru: partea aeriana contine ulei volatil, acizi organici, flavone, ulei gras, saruri de litiu.
Marar: contine ulei volatil in frunze in proportie de 2,5 - 4% si in fructe de 3-6%. Uleiul volatil este format in proportie de 40-60% din carvona. Mararul este bogat in potasiu, sulf, sodiu,vit.A, B,C.
Nuc: frunzele de nuc contin iod si juglona.
Craite: stim deja ca sunt plante companion contin uleiuri volatile si sunt si antiparazitare.
Din aceste plante am pus:
- 7-8 frunze de rosi
- 150 gr de cimbru
- 5 inflorescente de marar
- 50 de grame de busuioc
- 40 de frunze de nuc
- 40 de frunze de craite
Le-am maruntit si le-am bagat pe toate intr-un bidon de 10 l.
Am pus 6 l de apa peste am pus dopul sticlei si am lasat sticla la soare 4 zile.
Am guliile puse in doua parcele diferite si duminica am stropit doar o parcela si le-am pudrat cu cenusa. Luni mare mirare pe parcela nestropita se desfatau doamnele nu aveau nici o problema dar parcela stropita era curata si guliile se desfatau la soareExista anumite insecte care combat acest daunator si care trebuie protejate.
În combaterea pe cale biologică, se folosește în mod constant împotriva musculiței albe, viespea parazită Encarsia formosa. care paraziteaza larvele musculitei albe.
Alte insecte care lupta cu musculita alba sunt acarienii si buburuzele.
O măsură mecanică de combatere constă în folosirea unui aspirator de insecte ( un aspirator de dimensiuni mici).
Pentru a putea aspira insectele , trebuie ca , în faza inițială , o persoană să le gonească într-o anumită direcție , unde o a doua persoană trebuie să încerce să aspire cât mai multe dintre ele.
Putem profita de faptul ca musculita alba este atrasa de culorile galben si portocaliu pentru a folosi capcane cu lipici colorate in aceste culori.
Va puteti confectiona o astfel de capcana cu ajutorul unui carton, clei si vopsea galben-portocalie. Decupati o bucata de carton de marimea dorita. Intr-un vas de tabla fierbeti ulei de floarea soarelui in care adaugati, treptat, sacaz(colofoniu). Adaugati apoi vopsea astfel incat amestecul lipicios sa capete culoarea dorita.
Un lucru foarte important de care trebuie sa tineti cont este igiena horticola.
Asta inseamna ca in solar si sera resturile vegetale se indeparteaza si se ard iar rasadurile si materialul saditor trebuie sa fie sigur, sanatos si din surse de incredere.
Un cubulet mic de drojdie uscata pus in apa cu care se uda florile din ghivece le face pe acestea sa creasca repede si viguros.
Cojile de banane taiate marunt si infipte in pamant reprezinta un ingrasamant ideal pentru florile din ghivece.
Daca aveti apa foarte dura, calcaroasa o puteti combina cu otet de vin. Puneti cateva picaturi in vasul de stropit (o lingura la un litru de apa).